Thera Wijsenbeek-Olthuis www.achterdegevelsvandelft.nl
Naamgeefster van onze site

NB: Klik op de afbeeeldingen voor een vergroting.

De naam van deze website is in 2008 (met haar instemming) bewust afgeleid van de titel van het proefschrift 'Achter de Gevels van Delft' van Thera Wijsenbeek-Olthuis (1946-2010). Wijsenbeek was docent economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en Leiden. Haar proefschrift uit 1987 gebaseerd op een onderzoek naar 300 nalatenschappen van Delftenaren uit alle sociale lagen uit de achttiende eeuw is alom geroemd vanwege haar baanbrekende nieuwe aanpak. De academische proeve van bekwaamheid was de vrucht van vele jaren onderzoek waarvoor destijds, in de begintijd van computergebruik in het archiefonderzoek, duizenden voorwerpen uit boedelbeschrijvingen op ponsbanden werden overgebracht.
Het resultaat leest weliswaar minder lekker weg dan haar latere boeken voor en breed publiek, zoals “Koffie in Nederland”, “Zieke lieverdjes” en “Het Lange Voorhout”, maar voor onze website is het nog altijd een inspirerend voorbeeld.
Helaas is Thera Wijsenbeek in 2010 op 64-jarige leeftijd al overleden. 

Thera Wijsenbeek-Olthuis
1946-2010
>>
Vol verhalen; in memoriam Thera Wijsenbeek-Olthuis
door Gerlof Leistra
>>
Beknopte samenvatting proefschrift Achter de gevels van Delft 
door Henk Wijnen
>>
Kijkje binnenshuis bij arm en rijk in 18e eeuws Delft
door Kees van der Wiel
Als spiegel voor onze eigen verhalen op de website staan we nader stil bij hoe de achttiende-eeuwse Delftenaar volgens Wijsenbeeks onderzoek zijn huis inrichtte en gebruikte en wat een boedelbeschrijving ons daarover kan vertellen. De (wat uitgebreidere) tekst is geïllustreerd met afbeeldingen van 18e-eeuwse voorwerpen uit antieke poppenhuizen. 
>> Database van de onderzochte 300 boedels (Excel)
door Kees van der Wiel
Tenslotte publiceren we een Excel-bestand met de gegevens van de 300 door Wijsenbeek onderzochte nalatenschappen, samengesteld op basis van de bijlagen van haar boek. Omdat Wijsenbeeks studie vooral aankwam op tellen heeft zij helaas veel gegevens geanonimiseerd en de woonadressen van de overledenen niet systematisch verzameld. Omdat dat laatste voor ons erg relevant is, hebben wij die gegevens er zoveel mogelijk bij gezocht.
- Database als Excel-bestand (met sorteermogelijkheden)
- Database als PDF-bestand (gesorteerd op adres)
- Database als Numbers-bestand (voor Mac)
Kees van der Wiel en Henk Wijnen  
Geplaatst: 7 oktober 2019  
 
www.achterdegevelsvandelft.nl - Facebook: www.facebook.com/AchterdegevelsvanDelft - Twitter: twitter.com/AchterdgvDelft