En de geschiedenis van uw eigen huis?

Hoe oud is uw huis? Wie hebben er ooit in gewoond? Wat waren dat voor mensen? Wat is er in de loop der tijd aan uw huis veranderd?
Als u in een oud huis in de binnenstad van Delft woont zult u daar vast wel eens nieuwsgierig naar zijn. Op deze website is van diverse huizen de geschiedenis al te vinden, maar van veel huizen nog niet. Staat uw huis er (nog) niet tussen, dan kunt u ook een steentje daartoe bijdragen. Graag zien wij uw bijdrage tegemoet. (De criteria die we aan een bijdrage stellen, kunt u elders op de site vinden)
Ook opmerkingen of aanvullingen op de reeds geplaatste verhalen zijn zeer welkom. En ook vrijwilligers die willen meewerken aan de verdere uitbreiding van deze site.

Doe het zelf
Deze site wil u ook de weg wijzen hoe u dat verhaal van uw eigen huis kunt uitzoeken.

  • Om te beginnen biedt deze link, het historisch huizenonderzoek programma His-Gis, u de mogelijkheid via internet de archiefbronnen te raadplegen die u helpen aan de namen van huiseigenaren in de periode van ca. 1585-1832 voor elk perceel in Delft. Dit kan het eerste begin zijn van uw onderzoek.
  • Het stappenplan huizenonderzoek geeft u een overzicht welke mogelijkheden er nog meer zijn in de archieven en een leidraad hoe dat systematisch kunt aanpakken. Deze aanpak sluit aan op het onderzoeksgidsje “Op zoek naar huis, straat of buurt” van Kees van der Wiel, dat op het Gemeentearchief Delft (Oude Delft 169) te koop is.
  • Voor mensen die dit soms ingewikkelde onderzoek liever onder deskundige begeleiding willen uitvoeren, organiseert bovengenoemde auteur/docent namens de werkgroep ‘Achter de gevels van Delft’ ook cursussen huizenonderzoek in het gemeentearchief. Daarvoor kunt u zich door middel van de knop contact aanmelden.
  • Verder zijn er nog links naar de beeldbank van de Collectie Delft, de Monumentensite Delft, de Digitale Stamboom Delft en de gedigitaliseerde notariële archieven, die bij uw onderzoek van pas kunnen komen.

 

Uw eigen huis

Bronnenlijst

Adresverwijzingen

Andere interessante links

Historische stadswandeling

Werkgroep Huizenonderzoek