Huisgenoten uit een ver verleden

Het verhaal achter oude Delftse huizen en hun bewoners
Achter de gevels van oude huizen gaan historische verhalen schuil. Op deze website worden de interessante, onthullende, leuke of soms treurige geschiedenissen over Delftse panden en pandjes verzameld. Tot nu toe zijn dat er zo'n 150.
De verhalen worden geschreven door de huiseigenaren of andere geïnteresseerden. Zij doen archiefonderzoek naar vroegere eigenaren en bewoners. Veel aspecten van het leven zoals het vroeger was passeren daarbij de revue. Er zijn vrolijke en amusante feiten, maar ook de treurige kant van ziekte en dood, kindersterfte, analfabetisme, economische neergang, komt voorbij.

Wijnhaven 18 - De Granaatappel van de beroemde apotheker Dirck Cluyt
door Henk Verbruggen, Kees van der Wiel en George Buzing

Wijnhaven 18 was tientallen jaren het adres van een schoenenwinkel, maar de schoenenverkoop is een paar jaar geleden gestopt. Nu is het een herenmodezaak, en deze verandering is illustratief voor deze plek. Door de eeuwen heen waren er hier altijd veel verschillende winkels. Eind zestiende eeuw was het de apotheek van de beroemde apotheker Dirck Cluyt, die zijn zaak De Granaatappel noemde. Hij mocht de balsem leveren waarmee het lichaam van de vermoorde Willem van Oranje werd behandeld.
Lees hier meer over dit huis en haar bewoners.....

Achter de gevels van Delft in top-10 voor de Juryprijs en in top-20 voor de Publieksprijs!!
Bekijk hier de uitslag:

naar website Geschiedenis Online Prijs

 

Werkgroep AchterdeGevels

Achtergrondverhalen

Adresverwijzingen in literatuur

Bronnenlijst

Cursus en handleiding
historisch huizenonderzoek

Historische stadswandeling in 1600

Interessante links

   

 

Achter de gevels van Delft is onderdeel van

 


De rode stippen geven de huizen
aan waarvan de geschiedenis
is uitgezocht.
Klik op de kaart voor een vergroting.

 

Pluim voor achterdegevelsvandelft.nl

Onze website heeft donderdag 7 februari bij de prijsuitreiking van de Geschiedenis-Online Prijs in de Koninklijke Bibliotheek een warm compliment van de jury gekregen. Volgens het juryrapport is Achterdegevels een ‘interessante website die aan de hand van een huis op een leuke manier de geschiedenis van klein naar groot vertelt. De site wordt gemaakt door een groep enthousiaste vrijwilligers, die ook de bewoners van de beschreven panden erbij weet te betrekken. De jury waardeert het dat op die manier een groeiende gemeenschap van geïnteresseerden en betrokkenen bij de geschiedenis van de stad ontstaat.’
Lees hier meer......

Oude Delft 161 - Koopmanshuis vol schilderijen in 1638
door Henk Verbruggen

Twaalf jaar geleden beschreef Henk Verbruggen de geschiedenis van het Huis Berch Tabor aan Oude Delft 161 waar Pieter de Hooch ooit schilderde en de Afrikaanse prinsjes Kwasi en Kwame, bekend van Arthur Japin’s ‘Zwarte met het witte hart’ ooit op kostschool zaten. Dit verhaal is nu een beetje opgefrist en dankzij een nieuwe archiefvondst aangevuld met een beschrijving van het huis in 1638 van Nicolaes Gael, koopman in verf en kruidnagelen, dat van onder tot boven vol hing met Hollandse meesters. 
Lees hier het verhaal..... en lees hier de beschrijving van het huis......

Achterom 67 - Mark III
door Piet van der Kruk

De vroegst bekende bewoners zijn Goris Westerbaen - slachter en handelaar in klein bier - en zijn vrouw Marijtje Versteegh, zij woonden er tussen 1687 en 1729. In 1734 werd verkoper van aardewerk en handelaar in huizen Arnoud Crispijn de nieuwe eigenaar/bewoner. Begin negentiende eeuw kocht schippersknecht, varensgezel en vletter Willem de Roo het pand. Na zijn overlijden verdiende zijn weduwe Ida Elizabeth Valk er nog vele jaren de kost als winkelierster. In 1896 gingen landbouwerknecht Antoon Bresser en zijn vrouw Henrietta Ruvekamp er wonen. Het huis was ruim genoeg voor inwoning: dat leek Henrietta wel wat en zo werd ze commensaalhoudster. Zoon Willem was barbier en begon er een kapperszaak. Verschillende eigenaren bewoners volgden nog, er was o.a een snoepwinkel.
In 1925 werd het pand onbewoonbaar verklaard en in 1934 herbouwd. Eerste bewoner tevens winkelier van de herbouwde woonwinkel was het echtpaar Piet van der Kruk en Bets Breedveld. De herbouw van Achterom 67 kwam voor groenteboer Piet van der Kruk als een geschenk uit de hemel. Lees hier verder waarom......

Meer recent geplaatste huizen:

Vooorstraat 23 -
Inde Gulde Stier
Voldersgracht 29 -
Meermalen stadsbeiaardierswoning
Nieuwe Langendijk 24 - Bloemenwinkel ooit deel van het buurpand
Nieuwe Langendijk 22 - Voorheen textielververij de 'Blauwe Bok'
Nieuwe Langendijk 26 -
Voorheen de ‘Kalandermolen’
Brabantse Turfmarkt 94 -
Ooit genaamd ’t Byltge, later De Lichthoek
Verwersdijk 1 - Gebouwd door Mienette Storm-van der Chijs als woonhuis en school
Oude Delft 218 -
Huis met lijk in de kast

Vrouwenregt 5 -
Huis Het Vliegende Vaendel
Voldersgracht 33 -
Vanouds genaamd De Vergulde Bril
 
Laatste wijziging: 14 februari 2019
 
De titel van deze website is ontleend aan het boek van Thera Wijsenbeek-Olthuis uit 1987 over de materiële cultuur in Delft.
www.achterdegevelsvandelft.nl - Facebook: www.facebook.com/AchterdegevelsvanDelft - Twitter: twitter.com/AchterdgvDelft