Piet van der Kruk www.achterdegevelsvandelft.nl
1941-2020


Op 4 juni 2020 is Piet van der Kruk overleden. Piet werd tussen 1960 en 1969 bekend als Nederlands kampioen gewichtheffen en kogelstoten en als laatste Nederlandse gewichtheffer op de Olympische Spelen (1968). Maar voor ons - bij ‘Achter de Gevels van Delft’ - is Piet vooral de huizenonderzoeker van het Achterom. Sinds 2012 verdiepte hij zich in de geschiedenis van de huizen en bewoners in deze straat, waar vanaf 1850 tot heden familieleden woonden. Zelf is Piet er in 1941 geboren op nr 135, ooit ‘De vergulde Spaerpot’. Zijn grootouders dreven er een groentewinkel op nr 61 en 67. Zijn overgrootmoeder runde een buurtkroeg op nummer 63. In de loop der jaren heeft hij de geschiedenis van 9 panden aan het Achterom uitgezocht en beschreven. Hij was zeer duidelijk over zijn keuze voor het Achterom als onderzoeksobject.

“Veel mensen die met het huizenonderzoek bezig zijn storten zich op de prachtige huizen aan Oude Delft en Voorstraat. Maar ik kom van het Achterom: daar ben ik geboren en getogen, daar hebben mijn grootouders gewoond en mijn betovergrootmoeder is er overleden. Die huizen werden verder niet onderzocht en ik vroeg me af waarom niet. Het zijn huizen waar nooit interessante mensen hebben gewoond en dat is bij de statige grachtenpanden natuurlijk wel vaak het geval. Dus ik ben eigenlijk de gewone man in de kleine huisjes gaan onderzoeken.”

Met zijn onderzoek wilde Piet tegenwicht bieden aan de aandacht voor de grachtenpanden waar de rijke klasse woonde. En dat is gelukt, het leverde prachtige verhalen op.

We zullen hem missen.Interviews met Piet over Achter de gevels:
Verhalen van Piet over huizen aan het Achterom:

Piet van der Kruk voor de gevel van zijn geboortehuis Achterom 135 in 2019.
7 juni 2020  
 
www.achterdegevelsvandelft.nl - Facebook: www.facebook.com/AchterdegevelsvanDelft - Twitter: twitter.com/AchterdgvDelft