Situatie bij de plateelbakkerij De Nachtegael
   

In de rechterkolom hiernaast staat een plattegrond van de omgeving Vlamingstraat, Oosterstraat en Trompetstraat afgebeeld. Daar was de plateelbakkerij De Nachtegael gevestigd, en later het verbeterhuis De drie Taarlingen. Deze tekening geeft de situatie tussen 1633 en 1651 weer.
De maker is Jaap Hoekstra. Hij is de echtgenoot van Wik Hoekstra-Klein, die de geschiedenis van de Delftse plateelbakkerijen heeft uitgezocht. Zij schreef er een serie over. Deel 12 gaat over ‘De Nachtegael 1633-1651’.

Klik op de afbeelding voor een vergroting in een nieuw venster
 
Bij nummer 1 was de Nachtegaelspoort, waarnaar de plateelbakkerij werd vernoemd.
 

Nummer 2 is het huidige Vlamingstraat 107. Plateelbakker Cornelis Jansz. van der Graeff woonde daar, als huurder. Het pand was eigendom van vleeshouwer Antony Taerling. Later kocht Van der Graeff het buurhuis Vlamingstraat 109 en nam daar zijn intrek. Op de plattegrond is dat nummer 3.
Nummer 2A is een waterput.

 

Nummer 4 verwijst naar Vlamingstraat 111, 113 en Oosterstraat 25. Dat was één complex en is dat nu grotendeels nog steeds. Huisnummer 113 bestaat niet meer. Als ingang wordt Oosterstraat 25 gebruikt.
Ten tijde van de plateelbakkerij woonden hier de schoonouders van Van der Graeff, later alleen zijn schoonmoeder. Nog weer later werd dochter Catharina (Trijntje) Philips van (N)es eigenaar, en ook haar man Hendrik Claesz Dor(r)ewaert. Trijntje is dus een schoonzus van Van der Graeff, de zus van zijn vrouw.

   
De nummers 5 en 6 verwijzen naar het voormalige terrein van de plateelbakkerij. Op het terrein van nummer 5 stonden ook nog kleine huisjes bij de Oostvest op de hoek met de Trompetstraat.
   
Nummer 7 is een terrein dat niet bij de plateelbakkerij hoorde maar eigendom was van vleeshouwer Antony Taerling. Het werd uit een failliete boedel gekocht door zijn zoon Harmanus Taerling, die het particuliere verbeterhuis of dolhuis begon.  
   
terug naar het verhaal