Oude Delft 122A www.achterdegevelsvandelft.nl
Een huis uit 1885 NB: Klik op de afbeeeldingen voor een vergroting.
Oude Delft 122a is een relatief smal pand met drie bouwlagen en een zolder onder een schilddak, waarmee het aanzienlijk verschilt van zijn tweelingbroer Oude Delft 122. De voorgevel is op de begane grond geblokt gepleisterd. Daarboven schoon metselwerk met geprofileerde cordonbanden onder de vensters. Aan de daklijst zit een Corinthische versiering.Toch stamt het huis, net als Oude Delft 122 uit ongeveer 1885.
Klik op de afbeelding voor een vergroting in een nieuw venster Klik op de afbeelding voor een vergroting in een nieuw venster
Ongeveer waar dit huis staat is op de Kaart Figuratief een poort te zien, die een binnenterrein lijkt te leiden. Een klein perceel naast het grote terrein van de buren. De huidige situatie verschilt sterk van vroeger.

Kort na de bouw werd het huis in 1893 verkocht aan deurwaarder Hendrik Jan Verbeek, familie van de bewoners van het aangrenzende Oude Delft 122. Hij liet aan het nieuwe huis al weer het een en ander verbouwen en bewoonde het aanvankelijk ook zelf. Later verhuurde hij het huis aan schoenmaker P. Fuijkschot, die in 1920 echter de kans kreeg Oude Delft 122 te kopen en vervolgens daarheen verhuisde.
Verbeek had ondertussen in 1913 dit huis verkocht aan metselaar Simon Hanemeijer, die het daarna doorverkocht aan onderwijzer Stephanus Johannes van Noorden, die er na 1920 ging wonen.
In 1953 werd het huis eigendom van Willibrord Josephus Petrus Bender, die we al vele malen zijn tegengekomen als huiseigenaar in dit gedeelte van de Oude Delft. Het huis werd toen al enige tijd gehuurd door de familie Van der Heijden. In 1968 kocht de huidige bewoner Gerardus Anthonius van der Heijden het huis van de verhuurder.

Klik op de afbeelding voor een vergroting in een nieuw venster
Oude Delft 122 is het huis met de witte onderpui.

Klik op de afbeelding voor een vergroting in een nieuw venster
Oude Delft 122A met fragmenten van auto’s voor de deur.
Foto uit de Topografische Atlas Archief Delft.

Voor de oudere geschiedenis van de bebouwing op deze plek; zie het verhaal over Oude Delft 122.

Henk Verbruggen, met dank aan Kees van der Wiel
nadere informatie over Oude Delft 122a