Koornmarkt  43 www.achterdegevelsvandelft.nl
De Beugel, brouwerij met eigen rosmolen NB: Klik op de afbeeeldingen voor een vergroting.
Het huidige pand Koornmarkt 43 dateert van 1909 en bevat drie afzonderlijke woningen. Het is ontworpen door architect Van Rossum. In het achterhuis was tot circa 1960 nog een schoenmakerswerkplaats gevestigd.

Het huis dat in 1909 op deze plek is afgebroken, was van oorsprong de zestiende eeuwse brouwerij ‘De Beugel’. Deze brouwerij van de familie Verburch was in 1561 voorzien van een eigen rosmolen. Onder het pand zat een grote kelder. In 1600 was overigens al sprake van een apart ‘voorhuis’-gedeelte dat de weduwe van de laatste brouwer verhuurde aan ene Dirck Evertsz van der Pol.

In 1620 werd de brouwerij omgezet in een mouterij, die in dienst van andere brouwerijen ging werken. In 1639 ging ook deze zaak failliet en werd het pand voor 5.000 gulden verkocht aan wijnkoper Pieter Hogenhouck, die het van naam veranderde in ‘De Keijserskroon’. Het pand liep toen nog door tot ‘des heere straet aen de Oude Delft’, zoals de meeste brouwerijen aan de gracht.

Kort daarna echter werden de pakhuizen op de Oude Delft achter de voormalige brouwerij apart verkocht aan de korenkopers Pieter en Willem Hoogwerf en Asdriaan van Schie. De braspenninck Gravenhuur die vanouds op het hele perceel rustte, kwam toen geheel ten laste van deze pakhuizen.

In de 17e en 18e eeuw woonden steeds wijnkopers in dit pand. De laatste wijnkoper was Antony Kruiswegh. Toen die het in 1777, na 40 jaar, verkocht werd het pand vervolgens 57 jaar bewoond door Dirk van der Borst en zijn weduwe Barendina Westakker. Na haar dood kocht de eigenaar van het buurhuis Koornmarkt 45 het pand op en ging het als belegging verhuren.

Klik op de afbeelding voor een vergroting in een nieuw venster

Klik op de afbeelding voor een vergroting in een nieuw venster

 

Nadere informatie over Koornmarkt 43

Geplaatst: oktober 2007 / Laatste wijziging 24 januari 2010
 
www.achterdegevelsvandelft.nl - Facebook: www.facebook.com/AchterdegevelsvanDelft - Twitter: twitter.com/AchterdgvDelft