Wim Boonenburg
www.achterdegevelsvandelft.nl
1946-2020

Wim Boonenburg voor het geboortehuis van Mienette Storm-van der Chijs. Foto Fred Nijs.


Op 4 december j.l is Wim Boonenburg overleden.
Daarmee verloor Achterdegevels voor de tweede maal dat jaar een van haar enthousiaste auteurs. Hij is 74 jaar geworden en leed het laatste jaar aan ernstig hartfalen.
Op deze website is Wim auteur van twee interessante huizengeschiedenissen: van het oude statige pand Breestraat 1, genaamd “De Weerelt” en van Verwersdijk 1, dat bij veel oudere Delftenaren vooral bekend is als de voormalige bioscoop Flora, waar fims in het meer pikante genre werden gedraaid.
Beide panden hebben een belangrijke rol gepeeld in het leven van Mienette Storm-van der Chijs (1814-1895), wereldreizigster en een van de vroegste voorvechtsters van het feminisme in Nederland. Het eerste pand was haar geboortehuis, het tweede het huis waar zij een school voor werkende meisjes begon, destijds nog uniek in ons land. Bij de latere ontwikkeling van de vrouwenbeweging is haar naam wat in de vergetelheid geraakt. Zeer ten onrechte, volgens Wim, die gefascineerd raakte door deze onverschrokken en eigengereide weduwe.
Na zijn werkzame leven als boekdrukker en later leraar aan een grafische school heeft hij er zijn levenswerk van gemaakt om alles wat hij over haar te weten kon komen na te speuren en te verbeelden in een lijvige driedelige roman over deze bijzondere dame.
Het boek heeft hij digitaal gepubliceerd op zijn website www.de-verkeerde-wereld.nl. De eerste twee delen van zijn boek heeft hij kunnen voltooien.
Het derde deel over het noodlottig einde van zijn heldin, die verguisd en onbegrepen haar laatste dagen sleet in het Sint Jorisgasthuis, heeft hij helaas niet meer zelf kunnen afronden. Tot het laatst toe heeft nog op zijn ziekbed daaraan gewerkt en tenslotte zijn zuster Irene gevraagd of zij het boek aan de hand van zijn aantekeningen zou willen afmaken. Aan die wens hoopt zij later dit jaar te kunnen voldoen.

Hoor hier Wim 7 januari 2020 op stadsradio Delft, waar hij vertelt over De Weerelt van Breestraat 1.

Lees hier het interview met Wim over zijn boek in het AD van 8 maart 2020.

- Hier de link naar de website met zijn boeken: http://de-verkeerde-wereld.nl/11 januari 2021
 
 
www.achterdegevelsvandelft.nl - Facebook: www.facebook.com/AchterdegevelsvanDelft - Twitter: twitter.com/AchterdgvDelft